Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Βόλτα σε μια "ονειρεμένη" Ελλάδα...



Κυριακή πρωί. Ξύπνησα σχετικά νωρίς και θέλησα να εκμεταλλευτώ τη μέρα μου. Τα μαγαζιά σήμερα είναι ανοιχτά και η μέρα καλοκαιρινή αλλά ήπια από πλευράς θερμοκρασίας. Συνθήκες ιδανικές για Κυριακάτικη βόλτα για καφέ και ψώνια.
Αποφασίζω να κατέβω στο κέντρο. Στη πόλη μου , όπως και σε όλες τις πρωτεύουσες της Δύσης, το ιστορικό κέντρο είναι το καλύτερο κομμάτι.
Ασφαλές, καθαρό, φωτεινό, αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες και ντόπιους.
Περνάω από την Βασιλίσσης Σοφίας, κατευθυνόμενος προς Ερμού. Λίγο πριν το Σύνταγμα, βλέπω κόσμο συγκεντρωμένο. Είναι απεργοί και συνδικαλιστές των εμποροϋπαλλήλων που αντιδρούν στη Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Έχουν καταλάβει μόνο τη μια λωρίδα του δρόμου- όπως προβλέπεται από τον Νόμο- και διαδηλώνουν με πάθος αλλά και ευπρέπεια. Φωνάζουν συνθήματα και μοιράζουν φυλλάδια στους περαστικούς. Η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά την πορεία. Περαστικοί κοντοστέκονται και ανοίγουν διάλογο με τους απεργούς σε πολιτισμένο τόνο και ενημερώνονται για τα αιτήματά τους.
Φτάνω στην Ερμού δίχως ιδιαίτερη ταλαιπωρία.
Μπαίνω σ ένα κατάστημα και ρίχνω μια ματιά στο εμπόρευμα. Ξαφνικά ακούω φωνές. Τρέχω στην είσοδο να δω τι συμβαίνει. Κάποιοι από τη πορεία που προανέφερα δεν αρκέστηκαν στα συνθήματα αλλά προχώρησαν σε έναν ιδιαίτερο «ακτιβισμό» όπως τον αποκαλούν, «παραβατική πράξη» το λέει η υπόλοιπη κοινωνία. Προσπάθησαν να αποτρέψουν έναν τουρίστα από το να ψωνίσει χτυπώντας τον και φωνάζοντας τα γνωστά παραληρηματικά συνθήματα για τον «Νόμο που είναι το δίκαιο του εργάτη» που μόνο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής ακούει κανείς. (Ούτε καν,  διότι εκεί πλέον νόμος είναι το δίκαιο του… Μαδούρο.)
Πριν προλάβουν να ασχημονήσουν λοιπόν, επεμβαίνει η αστυνομία πουν καιροφυλακτούσε. Συλλαμβάνει αμέσως τους δράστες. Ρωτά τον τουρίστα αν είναι καλά και καλεί ασθενοφόρο καλού-κακού.
Την ίδια στιγμή καταστηματάρχες, υπάλληλοι και πελάτες συγχαίρουν την Αστυνομία και διαπιστώνουν το αυτονόητο.
Ότι σε μια χώρα που βιώνει σκληρή οικονομική κρίση, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ευλογία- ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου- που και το τελευταίο ευρώ των τουριστών μας είναι απαραίτητο. Λένε επίσης ότι όποιος ασχημονεί εναντίον των πελατών δεν υπερασπίζεται κανένα δίκαιο κανενός… εργάτη, αλλά βάζει ταφόπλακα στη προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει.
Η αστυνομία από την άλλη, με υψηλό φρόνημα και ηθικό, επισημαίνει και κάποια άλλα «καλόπαιδα» που είχαν την φαεινή ιδέα να σπάσουν κάποιες βιτρίνες ως ένδειξη… διαμαρτυρίας. Προχωρεί αμέσως σε προσαγωγές που γίνονται συλλήψεις και οι ταραξίες οδηγούνται στο αυτόφωρο για τα περαιτέρω.
                  Οι συλληφθέντες τιμωρούνται αυστηρά από τη δικαιοσύνη και οι «αλληλέγγυοι» που διαδηλώνουν έξω από τα δικαστήρια απομακρύνονται με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι υπουργοί δημοσίας τάξεως & Δικαιοσύνης συγχαίρουν την αστυνομία και δικαστικές αρχές. και βάζουν στο περιθώριο κάποιες ακραίες φωνές που μιλούν για αστυνομικό κράτος.

«Ύψιστη μέριμνα μας», λένε «είναι η προστασία της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να νιώθει ασφαλής ο μέσος Έλληνας».
Αυτές οι πράξεις και οι δηλώσεις γίνονται αυτομάτως δεκτές με ενθουσιασμό σε τουρίστες που πληροφορούν τους συμπατριώτες τους για το πόσο ασφαλής χώρα είναι η Ελλάδα, κάτι που φέρνει ακόμα περισσότερους τουρίστες στη χώρα μας και την διαφημίζει στα πέρατα της γης ως έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς παγκοσμίως. Όλοι λένε πια ότι η Ελλάδα εκτός από ήλιο και θάλασσα έχει και ένα σοβαρό κράτος.
Ειλικρινά νιώθω υπερήφανος που ζω σε μια τόσο προηγμένη χώρα, με θεσμούς που λειτουργούν, με μια κυβέρνηση που σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και γενικά σε μια χώρα ευνομούμενη.
         Ξυπνάω απότομα. Το ρολόι δείχνει 4 το πρωί.
                   Τι όμορφο όνειρο……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου